Rør blot ikke ved min gamle jul – og så alligevel…

Julen er for de fleste mennesker en tid, som er forbundet med både nyere og de gode gamle traditioner. Der kommer julekalender i fjernsyn – af og til en ny optagelse, af og til en gammel. Der bliver julebagt – af og til fra en ny opskrift, men helst ud fra dem, som man plejer. Der bliver sunget julesange – igen, af og til en ny, meeen lad os nu ikke glemme de gode gamle... netop, dem vi plejer.
Af Mark Lundtoft Christiansen, lærer på Hørby Efterskole

Det er jul, igen ligesom sidste år
Gammel og ung hånd i hånd de går
Som barnet ind til træet, der tændes
Og lyser til alle, der samles igen

Ovenstående vers stammer fra en af Anne Linnets lidt mere, for nogle, ukendte julesange ”Nu er det jul”, men for os på Hørby er den gået fra at være en nyere julesang, som vi et år valgte af afprøve i et julestykke, til at blive en fast del af julesangsrepertoiret på efterskolen. Den bliver i juletiden sunget til morgensange og aftensamlinger, og den har ligeledes ofte været med til vores familiearrangement ”Første Lørdag i Advent”, hvor den har optrådt som fællessang, et nummer fra musik/drama og som en sang sunget af hele elevflokken for gæsterne.

Julefortællingen på Hørby

Jeg synes, at strofen øverst, som i øvrigt er et af sangens omkvæd, opsummerer meget godt, hvordan julen er en sammensmeltning af noget nyt og noget gammelt, som går hånd i hånd ind i fællesskabet om at fejre julen.
Hørby Efterskole er en skole med mange traditioner, og juletiden er bestemt ingen undtagelse. Den indleder vi hvert år med det førnævnte familiearrangement, hvor skolen er pyntet op, der optrædes med julemusik og juleteater, der synges julesalmer og -sange og så, som en nyere tradition, Ole læser Sigurd Barrets Juleevangelium. Den 13. december vil eleverne fra et drengehus og et pigehus trække i hvide kjoler og vække deres kammerater på med Lucia-sang på Luciadag.
Og Mogens vil i dagene op til juleferien læse højt fra den gode gamle julefortælling ”Peters Jul” af Johan Krohn.

SMIL-Fonden

Inden vi tager hjem på juleferie, finder vores juleemneuge sted. Her sættes julehyggen selvfølgelig i højsædet, men på flere måder.
Der har i årenes løb været juleløb i den nærliggende Havens Skov, hvor man holdvis dystede i julediscipliner og vandt lodder til det efterfølgende gaveshow, hvor gevinster som ”Et knus af forstanderen”, ”Lærer-Nanna tager din rengøring en dag efter eget valg” samt ”En fritagelse fra morgentur” har været blandt de eftertragtede hovedgevinster.
En anden traditionsrig begivenhed i juleemneugen er Dennis og Bjarkes efterhånden sagnomspundne Barskmandsnissetur, som man frivilligt kan tilmelde sig, hvis man er frisk på at kaste sig ud i strabadser som udendørs overnatning, vinterbadning og vabler på fødderne.
Torsdag i juleemneugen afholder vi juleaften med alt hvad der til hører af god mad, kirkegang, risalamande (selvfølgelig indtaget ud fra de, i Monas officielle Risalamande-reglement, givne dessiner), dans om træet, konfekt og meget mere.
I år prøver vi nye ideer af i juleemneugen. Ideer, som vi håber bliver så succesfulde, at de også kan gå hen og blive juletraditioner på skolen. Det drejer sig om et sponsorløb, hvor der samles penge ind til SMIL-Fonden, der er en velgørende forening, som samler ind til at skabe sjove arrangementer for syge børn og deres familier. Derudover afholder vi en bedsteforældre-eftermiddag, hvor eleverne inviterer deres bedsteforældre op på skolen til hygge, samvær og aktiviteter med børnebørnene.

Fællesskab og sammenhold

Traditioner er med til at danne fællesskab og sammenhold. Derfor kan det ofte give anledning til nervøse trækninger, hvis nogen skulle komme i tanker om at foreslå ændringer... ”Rør blot ikke ved min gamle jul,” ved I nok! Men, hvor svært for mig det end er at indrømme, har vi i år ændret på en ”tradition” i juleemneugen. I flere år lå der i denne uge nemlig terminsprøver, men disse er nu flyttet til januar – og mon ikke nok eleverne er fint tilfredse med ”afskaffelsen” af denne ”tradition”;-)

Glædelig Jul!

Hørbys blog

Få nyheder fra Hørby Efterskole

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få nyheder om alt fra Åbent Hus, indbydelser, tidligere elevers oplevelser på skolen, vores læringsstile og meget andet.