Mest af alt holder vi af hverdagen

Spørgsmålene var mange, da vi hver især sad hjemme bag skærmen i januar og februar måned og ventede på at vende tilbage til hverdagen på Hørby. ”Hvornår er det nu der er NM?” ”Er NM aflyst?” ”Nanna, der er stadig NM, ikke?” ”Hvad gør vi så nu, hvor NM er aflyst?”
Af Nanna Kirstine Jensen, lærer på Hørby Efterskole

I de første tre uger, efter vi igen kunne åbne dørene på Hørby for årgang 2020/21 skulle dette års Nordjyske Mesterskaber for Efterskoler have løbet af stablen i et brag af et stævneprogram. Alle positioner var på plads, rammerne var velkendte og idrætshverdagen, som vi kendte den sikret. Nu er der noget, der mangler. Noget som vi har arbejdet benhårdt hen imod siden dag et. De nordjyske mesterskaber. I håndbold, i floorball, i volleyball… NM byder altid på gode muligheder for at se udvikling af holdets vilje, timing og ikke mindst evnen til at stå̊ sammen som hold, når det virkelig gælder. NM skulle være det store møde med alle de andre efterskoler. Kampen om titlen som de dygtigste. Oplevelsen af, at vi alle kommer fra en hverdag, der minder om hinanden. Følelsen af at være en del af den helt store efterskolefamilie. Men også dette er aflyst i dette skoleår.

Hvad nu?

Vi kunne jo sidde og ærgre os i uendelighed, over det vi har mistet, men i stedet må vi stille os selv spørgsmålet ”hvad gør vi så nu?”

Svaret herpå er egentligt ret simpelt, og derfor fortsætter vi egentligt bare, hvor vi slap. Vi vender tilbage til hverdagens rammer og grundtanker i vores idrætsvalgfag. Vi træner intenst, vi skaber hold, vi skaber styrke, vi griner, vi skaber sammenhold… Vi træner målrettet, men minder os selv om, at resultatet ikke er det vigtigste. Det er alt det, som vi ellers får ud af det sammen - vedholdenhed, ansvarlighed, forpligtende fællesskab og læring, som det allervigtigste. Det er netop disse begreber, hverdagen hjælper os med at udvikle. År efter år oplever vi, hvordan der skabes styrkende fællesskab og tolerance på idrætsholdene, fordi hverdagens mange idrætsvalgfag udvikler os og lærer os nyt. Både som hold og som individer. Vi tror på, at det er holdet eleverne husker på, når efterskoleåret er slut og ikke resultaterne fra kampene!

Oplevelser, som NM er absolut et kendemærke for sportsfagene på Hørby, men oplevelserne gør det ikke alene. En oplevelse skal sættes ind i en sammenhæng, så den giver betydning i dit liv, og bliver en del af det, du tager med videre. Vi har fået chancen for at opleve og styrke hinanden på ny, og det er tydeligt, at eleverne har blod på tanden for at skabe noget, måske større end det de efterlod i december.

Hverdagen er den nye oplevelse

Det er som om, vi alle har opdaget hverdagens værdi, uanset om det er på morgenturen, i matematik, i håndbold, til rengøring eller til aftensamling. Vi sætter alle større pris på dens strukturer og hylder derfor hverdagen, som vi har opdaget den fortjener det. Det er den, der er med til skabe vores forpligtende fællesskab og mange oplevelser i bl.a. idrætsvalgfagene, og for det skal den hyldes!

Words to live by i den afsluttende tid

”Jeg holder af hverdagen
Jeg er vild med den
Hold da helt ferie, hvor jeg holder af hverdagen
Jeg holder stinkende meget af hverdagen”

Således skriver Dan Turèll som det allersidste i sit digt ”Hyldest til Hverdagen” og netop disse ord beskriver ret præcist, hvordan vi alle har det i disse dage, hvor vi endelig har fået vores skolehverdag på Hørby tilbage. Vi sidder ikke længere bag hver vores skærm og længes efter den hverdag, vi efterlod. Vi er tilbage og selvom, vi stadig lever med diverse restriktioner, så er hverdagens muligheder mange, og det er op til os at gribe dem. Vi skal nyde, det vi er blevet givet, for når alt kommer til alt, så er det altså hverdagen, vi holder mest af.


Hørbys blog

Få nyheder fra Hørby Efterskole

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få nyheder om alt fra Åbent Hus, indbydelser, tidligere elevers oplevelser på skolen, vores læringsstile og meget andet.


Tilmeld dig her

Test dig selv

Bliv klogere på, hvordan du lærer bedst – det tager kun tre minutter.

Start test

Bestil brochure

Er du interesseret i Hørby Efterskole, sender vi dig gerne mere information.

Bestil her

Besøg os

Tag dine forældre med og besøg skolen. Vi holder ofte Åbent Hus.

Begynd her