Bliv et bedre menneske med idræt

Kan idræt være med til at danne dig? På Hørby Efterskole mener vi at svaret på førnævnte spørgsmål er et klart JA! (Bevares overskriften gav dig måske allerede svaret på forhånd)
Af Peter Odsgaard, lærer på Hørby Efterskole 

Begrebet dannelse hænger i det danske skolesystem ulasteligt sammen med begrebet uddannelse og er skolens primære opgave, men hvad menes der egentlig med de to begreber?
Uddannelse: En aktivitet der er organiseret via lov, systematisk gennemført af uddannede lærere og kompetencegivende således, at man kan bruge det, man har lært videre i livet.
Dannelse: Forståelsen og skabelsen af din identitet, dine kompetencer og holdninger i dine omgivelser og samfundet.

At kende sig selv

På Hørby Efterskole ligger der rigtig meget dannelse i den motion og idræt, eleverne dyrker. Et af de helt klare formål med at sende elever ud i fysiske udfordringer og fællesaktiviteter er, at de skal lære sig selv og egen krop bedre at kende og for at danne dem socialt. Idræt kan nemlig noget, som er betydeligt sværere i det “almindelige” klasseværelse. Netop derfor har vi mange fælles aktiviteter som eleverne i et skoleår kommer igennem. Det gør vi selvfølgelig helt bevidst!
Når vi sender elever ud på tur hver evig eneste morgen for at gå en tur sammen, når vi beder dem om, til den sidste skoletime om fredagen (den kaldes “Fælles fredag”), f.eks. at danse, når vi tager til idrætsdag med fem andre efterskoler, når vi har emneuger, hvor fokus er på at flytte sig både fysisk og psykisk. Ja, så går vi ikke rundt og råber højt “Så nu danner I jer, kære elever”!

Dannelse er udvikling

Men, tag ikke fejl! Dannelsen ligger selvfølgelig under overfladen hele tiden… Indimellem er det nødvendigt at gøre eleverne opmærksomme på, at de har flyttet sig mentalt, andre gange kommer eleverne selv og fortæller det. Det sidste er for mig som lærer det fedeste, men det er nu også et dejligt udgangspunkt for en samtale med en elev at kunne begynde med at pege på noget, hvor han eller hun har udviklet sig.
På Hørby vil vi rigtig gerne give vores elever en bedre forståelse af sig selv, så de bliver bedre til at være den, de gerne vil være. Vi vil med andre ord ikke kun uddanne dem skolefagligt, men også danne dem personligt og socialt. Det kan lykkes på mange forskellige måder. En af vores favoritopskrifter er: IDRÆT!


Hørbys blog

Få nyheder fra Hørby Efterskole

Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få nyheder om alt fra Åbent Hus, indbydelser, tidligere elevers oplevelser på skolen, vores læringsstile og meget andet.


Tilmeld dig her

Test dig selv

Bliv klogere på, hvordan du lærer bedst – det tager kun tre minutter.

Start test

Bestil brochure

Er du interesseret i Hørby Efterskole, sender vi dig gerne mere information.

Bestil her

Besøg os

Tag dine forældre med og besøg skolen. Vi holder ofte Åbent Hus.

Begynd her